Welk substraat te gebruiken voor welke tankstijl?

Als het op substraat aankomt, staan we voor een verblindende reeks keuzes. Voor details over de verschillende soorten substraten, ga hierheen. Bij het maken van een keuze zijn er in principe 3 belangrijke parameters om te overwegen: gemak van beheer, impact op plantengroei en kosten. Men moet uiteindelijk prioriteit geven aan wat belangrijker is.

INERTE SUBSTRATEN

Gemakkelijk te beheren, goedkoop maar matige impact op plantengroei.

COMMERCIELE AQUASOILS

Gemakkelijk te beheren, geweldig voor plantengroei maar duur.

DIY-SUBSTRATEN

Goedkoop, geweldig voor plantengroei, maar moeilijker te beheren.

Net begonnen?

Voor mensen die net beginnen en onzeker zijn over welk type aquascape ze willen bouwen of waar ze bepaalde planten willen plaatsen, maakt het gebruik van een inert substraat het gemakkelijk om planten en hardscape te verplaatsen zonder veel rommel te maken. Voor nieuwe actieve aquascapers is het belangrijkste dat deze aanpak experimentatie en leren aanmoedigt. Dit is de standaardkeuze voor veel plantenwinkels voor hun houdtanks – waar planten vaak worden ontworteld om te worden verkocht. Het is ook veel gemakkelijker schoon te houden.

Een geplande aquascape met voornamelijk permanente beplanting

Als u bouwt met een aquascape in gedachten:

  • Aquasoils (Tropica is gemakkelijk voor beginners)
  • Grond met kap (magere tuingrond van 1-2 inch met grof zandkap van 0,5 – 1 inch)

Als er enige verwachting is van permanentie en het verkrijgen van optimale plantengroei een prioriteit is, kan aquasoil / grond met kap worden gebruikt in beplante gebieden, met cosmetisch zand in gebieden die niet volledig zijn beplant om bij de hardscape-instellingen te passen. Het mengen van substraten betekent meer werk tijdens de installatie en ook om de lagen gescheiden te houden tijdens het opnieuw planten.

Makkelijke of moeilijke planten kweken?

Als uw aquascape bestaat uit makkelijk te kweken planten, kies dan voor inert substraat dat gemakkelijker te beheren is. Hardere planten? Als u elk voordeel wilt, kies dan voor aquasoil.

Vaak opnieuw planten?

Beginners die veel willen herbeplanten, zullen het beter doen in inert substraat. Dit maakt ook het verplaatsen van hardscape gemakkelijker. Nederlandse stijl aquascaping dat zeer regelmatig snoeien en herplanten vereist, kan ook overwegen om inert substraat te gebruiken.

Discipline om regelmatig te doseren?

Bent u bereid om om de dag te doseren? Is regelmatig doseren een klus? Zo ja, gebruik aquasoil / tuingrond / aarde. In combinatie met worteltabletten geeft deze combinatie meer speling bij dosering in de waterkolom.

Hoe zit het met de netheid van de bodem in bodem-gebaseerde beplante tanks?

Een beplante aquarium op basis van aarde/grond kan nog steeds heel schoon worden gehouden door deze stappen te volgen:

  • Waar mogelijk snoei zonder de hele plant uit de grond te trekken.
  • Door de bodems opnieuw te laten groeien in plaats van opnieuw te planten, vermindert dit de noodzaak van constant herplanten.
  • Trek planten langzaam uit de grond door ze eerst zijwaarts te schudden om de grip van de wortel op de bodem los te maken: vermijd verticaal trekken in een poging om de plant er in één beweging uit te trekken.
  • Stofzuig lichtjes het oppervlak van het substraat met behulp van een langzame pomp elke keer dat er opnieuw wordt geplant.
  • Gebruik verschillende kapdiktes: in gebieden waar planten zeer diepe wortels hebben, gebruik een dikkere substraatkap. In gebieden waar planten korte / delicate wortels hebben, gebruik een dunnere substraatkap.