Waarom ervoor kiezen om CO2 te injecteren en een ‘high tech’ tank te hebben?

Kiezen voor CO2-injectie

De wetenschappelijke basis achter CO2-injectie wordt hier besproken. De gangbare definitie van een high tech tank is er een die koolstofdioxide (CO2) injecteert. Dit betekent dat koolstofdioxide rechtstreeks in de waterkolom van de tank wordt gemengd, zodat het beschikbaar is voor opname door waterplanten. Om historische redenen werd CO2-injectieapparatuur beschouwd als “high tech” apparatuur en vaak als de duurste/ingewikkeldste component van een geplante tankopstelling. De term heeft weinig te maken met de daadwerkelijke gebruikte technologie. Ondanks de verkeerde benaming dient “high tech” als een goede referentie voor differentiatie omdat CO2-injectie een enorme impact en implicaties heeft voor een geplante tank.

Een ‘high tech’-opstelling impliceert over het algemeen een interesse om meer soorten en meer veeleisende planten te laten groeien en ze op een meer optimale manier te laten groeien om kleuren en dichtheid te produceren die groter zijn dan wat mogelijk is zonder CO2-injectie.

Je moet overwegen om “high tech” te gaan als:

Je rode / gekleurde planten wilt

Hoe kun je direct zien dat dit foto’s zijn van ‘high tech’-tanks? De intensiteit van de kleuring van rode planten en de hier bereikte dichtheid zijn een onmiskenbaar teken van de werking van CO2-injectie. Deze resultaten zijn niet haalbaar in een geplante tank zonder CO2-injectie. Er zijn enkele rode soorten die goed kunnen groeien in een low tech geplante tankopstelling, maar het gebruik van CO2 geeft veel meer opties en betere kleuring. Als het kweken van rode planten een van je belangrijkste doelen is, is het cruciaal om te leren hoe je CO2 goed kunt afstemmen. Een gids voor het kweken van rode planten wordt hier besproken.

Wil je tapijtplanten goed laten groeien? Veel van de kleinere tapijtplanten zijn veeleisender en vereisen CO2-injectie om zich goed te verspreiden en te groeien. Dit omvat soorten zoals Hemianthus callitriodes ‘cuba’ (HC/dwergbabytranen), Glossostigma elatinoides, Eleocharis acicularis (Dwergnaaldgras).

Onder goede omstandigheden verspreiden tapijtplanten zich snel en vullen de meeste tanks binnen een paar maanden. Veel van deze tapijtplanten zijn klein en kwetsbaarder voor algen; het hebben van CO2-injectie draagt veel bij aan het behoud van hun gezondheid en weerstand tegen algen. Met goede CO2-niveaus is er minder licht nodig om tapijten te laten groeien, omdat de plant energie van CO2-opvangende enzymen kan omleiden naar vegetatieve groei. Aangezien meer krachtige verlichtingssystemen tegenwoordig gangbaar zijn in beplante aquaria, is een laag/onvoldoende CO2 de meest voorkomende reden waarom sommige aquariumliefhebbers niet slagen in hun tapijtkweekpogingen.

Om erachter te komen hoe je HC moet laten groeien, vind je hier de plantengids.

Je wilt ‘dichte’ compacte groeivormen

Langwerpige tussenstengels zijn gebruikelijk wanneer planten onder stress staan ​​vanwege een laag CO2-gehalte; de plant stuurt meer energie naar verticale groei om de waterlijn te bereiken en toegang te krijgen tot gasvormige CO2. Wanneer CO2 voldoende aanwezig is, nemen aquatische planten dichtere groeivormen aan, wat esthetischer is. Bladeren en stengels zijn ook robuuster en minder vatbaar voor algen.

Andere impact van CO2-injectie

  • Maakt het mogelijk om alle beschikbare waterplanten te kweken; laagtechnische aquaria zijn beperkt tot soorten die goed gedijen bij lage CO2-niveaus.
  • Groeisnelheid is 5-10 keer zo hoog als bij niet-geïnjecteerde tanks (als ook aan de vereisten voor voedingsstoffen/licht wordt voldaan).
  • Bij gebruik in combinatie met goede bemestings- en waterparameters leidt het tot een betere gezondheid van aquariumplanten en groei van betere kwaliteit/kleur, en een vermindering van algproblemen.

Kortom, kies voor geïnjecteerde CO2 als je meer veeleisende plantensoorten wilt laten groeien, inclusief de meeste tapijten en gekleurde planten. CO2-injectie maakt ook een grotere variëteit aan planten mogelijk om in hoge dichtheid te groeien. Vanwege de verbeterde gezondheid van planten worden algproblemen verminderd of gemakkelijker beheersbaar.

CO2-injectie is echt niet zo ingewikkeld om te beginnen – apparatuur is in de loop der jaren goedkoper en meer gestandaardiseerd geworden en de wetenschap over hoe het goed te beheren is ook verbeterd. Het belangrijkste nadeel is een hogere initiële kosten van de apparatuur.

Wat zijn de nadelen van ‘high tech’ gaan?

HOGERE KOSTEN

CO2-systeem: opstartkosten en regelmatige bijvullingen. Betere verlichtingssystemen. Substraat voor beplante aquaria. Hardscape-materiaal (rotsen/hout indien gewenst). Meststoffen.

De opstartkosten van een standaard geïnjecteerd CO2-systeem (CO2-tank + regulator + diffuser) bedragen ongeveer US$ 250+. (In Azië waarschijnlijk veel minder). Voor een 40 gallon aquariumtank gaat een cilinder van 5 pond ongeveer 3-4 maanden mee bij een goede injectiesnelheid. De kosten voor bijvulling van CO2 voor een 40-gallon tank zouden minder dan $ 5 USD per maand moeten bedragen.

MEER ONDERHOUD

Het opstellen van een regelmatig schema voor voedingsstoffen om aan de hoge groeieisen te voldoen, is noodzakelijk voor CO2-geïnjecteerde tanks. Dit betekent een budget voor meststoffen en een routine van doseringen.

Regelmatig snoeien vanwege de snellere groei van planten. Mensen onderschatten dit totdat het hen in het gezicht slaat. Veel aquatische stengelplanten zullen wekelijks enkele centimeters groeien. We raden ten zeerste aan om vooruit te plannen; gebruik minder stengelplanten en meer langzaam groeiende soorten.

Meer aandacht voor waterverversingen en hygiëne om algen te voorkomen, vooral bij het gebruik van krachtige verlichtingssystemen.

CO2-BEHEER

CO2-injectie zelf is een delicate kunstvorm. Er zijn veel aspecten om ervoor te zorgen dat CO2-injectie goed is afgesteld. In vergelijking met het doseren van voedingsstoffen is CO2-injectie moeilijker te beheren omdat er een veel grotere foutenmarge is.

De gedetailleerde sectie bevat de verschillende complexiteiten die hierbij komen kijken; het beheren van gasuitwisseling, CO2-niveaus meten, injectiemethoden.