Vissenaquarium versus beplant aquarium – 7 verschillen

Aquariumverlichting

‘Helderheid’ is belangrijk om vissen en kleuren te kunnen zien. Toepasselijke maatstaf: Lumen/Watt. Standaardverlichting die bij het aquarium wordt geleverd, werkt prima; vissen klagen niet over lichtkwaliteit.

Verlichting voor beplante aquaria

De sterkte en het kleurenspectrum zijn echter cruciaal voor de groei en kleuring van planten. Relevant meetinstrument: Umols van PAR. Er is een veel groter scala aan producten om uit te kiezen, met grote prijsverschillen en zeer verschillende uitkomsten. Dit kan potentieel duur zijn.

Afmetingen van het aquarium

De afmetingen moeten passen bij de grootte en het aantal dieren.

Afmetingen van een beplante aquarium

De afmetingen moeten passen bij de grootte/aantal dieren, planten en hardscape. Bij grotere aquaria nemen de kosten en het onderhoud sterk toe. De kosten van hardscape en verlichting zijn vaak hoger dan die van het aquarium/filter. Nieuwe aquariumliefhebbers onderschatten vaak de kosten en kopen te grote aquaria, waardoor er weinig budget overblijft voor goede apparatuur. Bepaalde aquariumafmetingen zijn meer geschikt voor bepaalde aquascaping-stijlen. De afmetingen van het aquarium moeten overeenkomen met het verlichtingssysteem, zodat er voldoende licht op het substraatniveau kan komen.

Substraat

De invloed op de waterparameters is belangrijk (bijv. alkaliniteit / zuurgraad). Het is een verzamelpunt voor zwevend vuil. Esthetische waarde.

Substraat

De invloed op de waterparameters is ook belangrijk voor de planten. Er moeten ook horticultuur overwegingen worden gemaakt, zoals het gemak van planten en de voedingsstoffen. Het substraat heeft een esthetische waarde in aquascaping; past het bij de stenen en de hardscape? Aquasoil/grond wordt vaak gebruikt in plaats van grind/zand en vereist specifieke kennis om op de lange termijn schoon te maken en te onderhouden.

Filter

Voldoende filtratiecapaciteit is belangrijk voor de gezondheid van de dieren.

Filter

Voldoende filtratiecapaciteit is belangrijk voor de gezondheid van de dieren, maar er kan een beetje speelruimte zijn, aangezien planten ammoniak rechtstreeks opnemen. Het filter is vaak de belangrijkste bron van waterstroom in een beplante aquarium. Stroom is cruciaal omdat het koolstofdioxide en zuurstof voor planten biedt en voedingsstoffen circuleert. Dode plekken en slechte stroom leiden tot algengroei, wat de grootste ergernis is van liefhebbers van beplante aquaria.

Onderhoud

Waterverversingen, reiniging van het substraat en onderhoud van het filter. Voeren van de vissen. Planten hebben regelmatig bemesting nodig. Regelmatig snoeien en herplanten om overbevolking te voorkomen. Snoeien en verwijderen van oude, verslechterende plantengroei om algenproblemen te voorkomen. Waterverversingen, reiniging van het substraat en onderhoud van het filter. Controle en afstelling van het CO2-injectiesysteem indien gebruikt.

Onderhoud

Planten hebben regelmatig bemesting nodig. Regelmatig snoeien en herplanten om overbevolking te voorkomen. Snoeien en verwijderen van oude, verslechterende plantengroei om algenproblemen te voorkomen. Waterverversingen, reiniging van het substraat en onderhoud van het filter. Controle en afstelling van het CO2-injectiesysteem indien gebruikt.

Waterparameters

pH, KH, GH, TDS hebben invloed op de gezondheid van vissen. Waterkwaliteit heeft invloed op vissen.

Waterparameters

pH, KH, GH, TDS hebben invloed op de gezondheid van vissen en planten. Balans tussen de behoeften van vissen en planten. Waterkwaliteit beïnvloedt de gezondheid van vissen, planten en algen.

Beluchting

Voldoende zuurstofniveaus zijn belangrijk voor vissen/vee. Zuurstofniveaus zijn belangrijk voor vissen, vooral wanneer CO2-niveaus verhoogd zijn.

Beluchting

Koolstofdioxide is erg belangrijk voor de groei van planten, aangezien 40-50% van de plantmassa uit koolstof bestaat.