Thee water

“Tank thee” omvat de productie van looistof beladen water met behulp van verschillende materialen zoals turf, Indiase Amandel Catappa bladeren, elzen kegels, eiken bladeren, esdoorn bladeren en elk aantal blad/hout producten die “aquariumveilig” zijn bevonden.

Ik produceer “tank thee” in een 20-gallon aquarium, hoewel je alles kunt gebruiken van een 5-gallon emmer tot een grote (schone) Rubbermaid afvalbak. Of je kunt het maken wanneer u het nodig heeft door dezelfde producten te koken (en af te koelen) in een pot op het fornuis. Een belangrijk aspect dat ik echter heb ontdekt, is dat zolang de “thee” onder beluchting staat, het prima is, maar wanneer het hermetisch afgesloten is in een pot of melkfles, het verandert van een schone aardse geur naar iets meer sinister, een beetje funky.

Mijn “thee” heeft de kleur van koffie (met behulp van turf, Catappa, elzen kegels, roibossthee zakjes, groene thee zakjes). Water wordt voortdurend door 3 tot 4 kopjes turf (in een mediabag) in een AC70 filter gehangen aan een 20-gallon tank. De turf bevindt zich onderaan de filter, met de standaard AC-spons bovenop de turf. De spons moet worden gespoeld wanneer u omleiding ziet komen uit het inlaatbuizengedeelte van de filter. Catappa-bladeren worden vrij zwevend gelaten, elzen kegels zitten in een mediabag en gebruikte roibos/groene theezakjes worden gewoon in de tank gegooid. Oude mediazakken van turf die uit de filter zijn verwijderd, worden in de tank gedropt om verder te weken.

Het veen in het filter wordt elke paar maanden vervangen. Elke week voeg ik na waterverversingen 2 Catappa-bladeren toe aan het aquarium. Elke maand voeg ik een handvol elzenkegels toe aan het filterzakje.

Een belangrijk concept dat begrepen moet worden, is dat geen twee humuszuren hetzelfde zijn. Humuszuren bijvoorbeeld van de Rio Negro zijn het resultaat van honderden, misschien wel duizenden, verschillende bronmaterialen, samengevoegd tot een geconsolideerde mengeling van “humuszuren”. Bovendien zullen Rio Negro humuszuren volledig verschillend zijn van die gevonden in Rio Inirida water, bijvoorbeeld. Om een optimale simulatie van deze stoffen te bieden, is het van het grootste belang om zo gevarieerd mogelijke bronnen van humuszuren te gebruiken, waaronder het gebruik van meerdere soorten veen uit verschillende locaties, verschillende soorten bladmateriaal, verschillende houtsoorten, enz… Hoewel elke bron van humuszuren beter is dan geen bron, zijn meerdere bronnen beter dan één bron.

Naast de AC 70 heb ik een kleine AC 20 in gebruik, gevuld met generiek filtervlies. Dit is om de grote deeltjes los veen en afgebroken catappa uit de waterkolom te verwijderen.

De filters zijn niet absoluut noodzakelijk. Als je een emmer van 5 gallon, een vuilnisbak of zelfs een ander aquarium gebruikt, is de enige absolute vereiste beluchting (en waterbeweging), wat kan worden bereikt met niet meer dan luchtpompen en luchtstenen, hoewel ik een verwarming zou aanbevelen.

Je kunt elk merk veen gebruiken, zelfs tuinwinkel-veen (op voorwaarde dat er geen andere toevoegingen zijn). Mijn favoriete veen om te gebruiken is het Sera-merk, omdat ik de kleine samengeperste pellets leuk vind (minder rommel, gaan langer mee), maar ik gebruik ook het Laguna Pond-merk veel, vanwege de kosten. Ik houd er niet van om tuinmerken van veen te gebruiken omdat ze erg stoffig (en takkerig) zijn, hoewel dit absoluut de goedkoopste route is.

Voor degenen onder jullie die bang zijn voor “verkleuring” van het water. Hier is mijn 65 gallon Discus-tank. Ik voeg bij elke waterwisseling 2 gallon van bovenstaande thee toe aan dit water (3×70% waterwisselingen per week) EN ik voeg elke week twee catappa-bladeren direct aan het aquarium toe. De “verkleuring” is nauwelijks merkbaar tenzij je water in een witte emmer laat lopen.

De TDS in mijn tanks ligt over het algemeen op 100 of lager. Behalve in het Discus aquarium, waar ik de waterchemie opzettelijk verander, merk ik geen verschil in de tanks waar ik Peat-thee gebruik en de tanks waar ik dat niet doe.

Mijn KH is rechtstreeks uit de kraan zeer laag (ergens tussen de 0 en 1 graden Duitse hardheid… verandert van kleur bij de eerste druppel), dus het is heel gemakkelijk om de KH volledig te verlagen, wat resulteert in een scherpe pH-daling. Ik weet dit, omdat ik dit opzettelijk doe voor het Discus-aquarium (en een paar andere tanks).

Kan ik genoeg Peat-thee toevoegen om de pH te verlagen? Absoluut. Maar ik voeg 1 gallon van mijn “Tank Tea” toe aan mijn 120 gallon Oscar-tank, bij elke waterverversing, samen met 3 catappa-bladeren elke andere week, en 1 kopje turf in een Aquaclear-filter (maandelijks), en het beïnvloedt de pH niet. Dus als ik al deze dingen kan doen met 120 gallon van mijn water, dat praktisch geen bestaande carbonaathardheid heeft, zonder de pH te verlagen, dan zouden anderen met veel harder water helemaal geen problemen moeten hebben, zelfs als ze veel meer toevoegen.

“Tank Tea” zal het water niet verzachten of de pH beïnvloeden, behalve door verdunning. Als oefening laten we aannemen dat we “Tank Tea” hebben met een pH van 4 die nul hardheid heeft (de kans dat je tankthee dit niveau bereikt is erg klein, alleen als je begint met extreem zacht water). Als je 1 gallon van deze thee aan een 20 gallon tank toevoegt, verlaag je de hardheid met 1/20e (of 5%) – verwaarloosbaar. De pH van de thee zelf is in feite irrelevant omdat de invloed op carbonaathardheid verwaarloosbaar is (verlaagd met 5%), dus hoewel er misschien een tijdelijke lichte afname van de pH is (alleen als gevolg van verdunning), zal deze snel weer normaal worden als de carbonaathardheid zich herstelt. Ja, turf verzacht water door humuszuren uit te wisselen voor magnesium en calcium, maar hiervoor is actieve turf filtratie nodig (het water dat over de turf zelf stroomt). De resulterende “thee” zelf heeft deze eigenschappen niet.

De eerste vraag die iedereen zal stellen is: “hoeveel ‘Tank Tea’ moet ik toevoegen?” Ik wou dat ik een wiskundig antwoord kon geven op die vraag, maar het echte antwoord is “zoveel als je kunt”. Er zijn twee factoren in het spel. De belangrijkste factor is hoeveel “Tank Tea” kun je toevoegen zonder schadelijk de waterchemie te beïnvloeden? Begin met een kleine hoeveelheid (een kopje of zo), test de pH en blijf toevoegen totdat je een verandering ziet (natuurlijk kun je ook de KH en GH controleren). Als er een verandering is, heb je te veel toegevoegd, ga dan terug naar hoeveel kopjes je hebt toegevoegd voordat het veranderde en dat zou je maximum moeten zijn. Je zult waarschijnlijk verrast zijn hoeveel er kan worden toegevoegd, vooral als je hard water hebt.

De tweede factor is de voorkeur van de aquariaan. Hoeveel tint kun je verdragen? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een donkere tint in mijn tanks. Getinte tanks zijn immers naar mijn mening de meest natuurlijke en gezonde omgeving, maar ik begrijp degenen die kristalheldere, “zwemmen-in-lucht-tanks” willen. Voor deze omgevingen voeg je zoveel “Tank Tea” toe als je kunt verdragen. Zoals je kunt zien op mijn foto van mijn Discus-tank, krijg ik twee gallon thee in een 65-gallon aquarium zonder de waterkleur of helderheid aanzienlijk te veranderen. Zelfs als je slechts een kopje of twee per 55 gallon water toevoegt, introduceer je een hoger niveau van humusstoffen dan voorheen. Een belangrijke zijopmerking is dat hoe feller de verlichting, hoe minder opvallend de kleuring.