Scheiding van zand en aquasoil gebieden

Soms willen we in beplante gebieden van het aquarium soil gebruiken terwijl we in een ander deel van het aquascape cosmetisch zand willen gebruiken om een pad of strand te creëren.

Voor het gemak leggen veel aquascapers tegenwoordig gewoon een dikke laag zand over aquasoil in gebieden waar ze cosmetisch zand nodig hebben. De zandlaag moet dik genoeg zijn zodat de aquasoil niet naar boven drijft. Hardscape wordt meestal gebruikt om het zand af te bakenen.

Planten met diepe wortels mogen niet in dergelijke gebieden worden geplant, anders wordt de aquasoil tijdens herbeplantingscycli omhoog getrokken. Als de aquasoil toch naar de oppervlakte van het zand komt, zuig het dan gewoon op met een sifon tijdens waterverversingen. Vanwege het lage organische gehalte van aquasoil veroorzaakt het dik aanbrengen van de soil met behulp van deze methode op de lange termijn geen problemen.

Voor degenen die de gebieden gescheiden willen houden, zijn er een paar verschillende benaderingen; de eerste is door een tapijt te laten groeien dat beide gebieden overlapt – de planten houden de soil van beide gebieden gescheiden. Tapijtplanten zoals HC en MC werken goed. Voor een grovere textuur werken Limnophila vietnam en Staurogyne repens goed omdat ze niet vaak opnieuw geplant hoeven te worden.

De andere manier is door het pad te omlijnen met rotsen/grovere stenen die een zwaardere grens vormen die beide gebieden gescheiden houdt. Hier is het hebben van kleinere stukjes steen die bij grotere stukken passen zeer nuttig.

Het gebruik van plastic platen als afscheiders creëert meestal een onnatuurlijke uitstraling en plastic is gemakkelijk zichtbaar tussen spaarzaam beplante gebieden, dus ik raad deze methode niet aan.