Hoe je hellingen kunt creëren en beheren

Het opbouwen van lagen door het stapelen van stenen en hardscape

Er zijn twee benaderingen hiervoor. De benadering die de meeste wedstrijdaquascapers gebruiken, is het eenvoudigweg dik opeenstapelen van stenen/hout om steile hellingen te creëren. De steen zelf wordt dan de helling. Lichtere stenen zoals lavasteen worden vaak als basis gebruikt, met meer esthetische stenen aan de oppervlakte. Cosmetisch zand / aquasoil wordt vervolgens gebruikt om de openingen op te vullen. Deze benadering vereist veel stenen, maar geeft de meeste flexibiliteit qua hardscape-positionering.

Het opbouwen van lagen door een dikkere bodemlaag aan de achterkant te hebben

Aquascapers die van plan zijn om grote delen van gewortelde planten te hebben, gebruiken deze methode. Aquasoil wordt dik aangebracht aan de achterkant, met minder bodem aan de voorkant en de hardscape wordt gevormd tot bergruggen en gebruikt om de helling tegen te houden. Cosmetisch zand kan ook worden gebruikt. Het planten moet zorgvuldig gebeuren bij de start; zodra de planten geworteld zijn, zullen ze ook de bodem tegenhouden. Het is het beste om ook vis te vermijden die de substraatlaag verstoren en de helling doen wegglijden.

Bij het gebruik van zeer diepe bodemlagen om hellingen te construeren, kunnen drainagematten / flo-cellen worden gebruikt om de bodem / hardscape te ondersteunen. De diepere lagen worden dan gevuld met grote poreuze inerte substraten zoals kleine lavastenen en klei-chips.

Deze poreuze inerte laag voorkomt verdichting bij het gebruik van diepe bodemlagen. Over het algemeen zou ik willen dat de bodemlaag minder dan ongeveer 4 inch is. Dit heeft voornamelijk betrekking op onbewerkte bodems. Aquasoils hebben door hun grote poriëngrootte als gevolg van het korrelige formaat minder problemen met verdichting, zelfs bij zeer diepe hellingen.