Hoe bodembedekkers te kweken zonder geïnjecteerde CO2

Iedereen houdt van bodembedekkers. Maar omdat kleinere planten die op de bodem groeien minder toegang hebben tot licht en kwetsbaarder zijn dan grotere, robuuste planten, hebben ze speciale aandacht nodig om verschillende soorten bodembedekkers met hoge succespercentages in een low tech tank te laten groeien.

3 uitdagingen om te overwinnen

Het kweken van een bodembedekker zonder hulp van CO2-injectie is als proberen spieren op te bouwen met beperkte toegang tot goede eiwitten, of zwemmen zonder het dragen van een duikbril. Het is zeker mogelijk, maar succes wordt sterk afhankelijk van het overwinnen van 3 uitdagingen:

LICHT

Bodembedekkers hebben voldoende verlichting nodig, omdat ze zich het verst van het aquarium bevinden, op de bodem. Veel low tech tanks kiezen echter voor weinig licht uit angst voor algen. Veel van de aantrekkelijkere soorten bodembedekkers groeien beter met meer licht.

CO2

In de natuur groeien veel waterplantensoorten in CO2-rijke omgevingen, maar hier willen we een “low tech” opstelling die geen CO2-injectie gebruikt om zo’n omstandigheid na te bootsen.

ACCLIMATISATIE

De meest moeilijke fase van het kweken van een bodembedekker is in het begin. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan overgangsstress voor nieuw geplante planten; als je ze in emerse vorm hebt gekocht, moeten ze zich aanpassen aan ondergedompelde groeivormen, als ze uit verschillende waterparameters komen, moeten ze hun enzymen opnieuw programmeren om in de huidige tankomgeving te passen. De kans op succespercentages wordt gemaximaliseerd wanneer overgangsstress wordt verminderd.

De mogelijkheden

Door de onderstaande handleiding te volgen, moet je in staat zijn om dwerggras (DHG), Monte Carlo (MC), Microsword (Lileopsis-soorten) en Marsilea-soorten als bodembedekker te laten groeien zonder CO2-injectie. Glossostigma heeft mogelijk meer licht nodig. De HC Cuba-plant is moeilijk te kweken zonder CO2 en moet niet worden geprobeerd tenzij je extra tijd en planten hebt om te verspillen, maar deze aanpak zal je kansen aanzienlijk vergroten.

Beste soorten die zonder CO2 kunnen worden gekweekt

Makkelijk te kweken

Lilaeopsis brasiliensis (Microsword) Marsilea crenata/hirsuta Cryptocoryne parva [verspreidt zich niet; moet handmatig worden vermeerderd] Hemianthus glomeratus (Parelkruid) [Een stengelplant die zich voortkruipend verspreidt, moet laag worden bijgehouden]

Gemiddeld te kweken

Micranthemum monte carlo (MC) Eleocharis acicularis (Dwerggras)

Moeilijk te kweken

Hemianthus callitrichoides ‘cuba’ (HC/dwergbabytranen) [best met CO2] Glossostigma elatinoides (Glosso) [Heeft veel licht nodig] Utricularia gramminifolia (UG) [Heeft een stabiel, volwassen aquarium nodig]

Ondiep aquarium: 30 cm of minder

Een ondieper aquarium (wij raden tanks van 30 cm of minder aan) maakt sterkere verlichting op substraatniveau mogelijk zonder een duur verlichtingssysteem en zorgt voor een minder steile lichtgradiënt.

Ondiepere tanks hebben ook doorgaans een hoger bodemvolume ten opzichte van het watervolume en betere gasuitwisseling. Ze zijn als geheel gemakkelijker te beheren en gemakkelijker toegankelijk, wat onderhoud aanmoedigt.

Het tapijt van glossostigma op de onderstaande foto wordt gekweekt met 150 W Metal Halides die 60 cm boven de tank hangen. Dit lichtniveau is waarschijnlijk overdreven, maar het laat wel zien dat hoge lichtsterkte + geen CO2 niet altijd leidt tot automatische algengroei – als de planten goed groeien. De gids in het algengedeelte van deze site beschrijft hoe je een algenvrij aquarium kunt onderhouden zonder het gebruik van zware chemicaliën.

Sterker licht

Bij je keuze voor verlichting, streef naar een PAR-waarde van boven de 50 Umols op substraatniveau. Wij gebruiken bijna 100. ​ Om erachter te komen hoe je een PAR-tabel leest, ga hierheen. Als voorbeeld, als je een tank gebruikt die 12 inch diep is met 2 inch substraat, dan is de relevante diepte 12-2 = 10 inch. Hiermee bevind je je in wat veel bronnen ‘hoog licht’ zullen noemen. Dit gaat echter gepaard met een verhoogd risico op algen als je de tankparameters niet goed onder controle houdt. We raden aan om de gids door te lezen om algen te vermijden – iets dat je onder de knie moet krijgen als je hoge lichtniveaus gebruikt in een low-tech tank.

Het gebruik van sterker licht verhoogt sterk de kansen op succes bij het kweken van bodembedekkers in low-tech tanks.

Gebruik van bodem

Er is een overvloed aan bodemkeuzes, zoals hier gedetailleerd. Om een ​​bodembedekker in een low-tech omgeving te laten groeien, kies voor tuinaarde of gewone potgrond zonder toevoegingen. Een gebalanceerde leemgrond – ongeveer gelijke hoeveelheden klei, slib, zand en organische stof met wat turf erin, werkt ook goed. Het organische gehalte van de grond mag niet hoger zijn dan 20%. Bodems die te labiel zijn, creëren meer stabiliteitsproblemen door overactieve afbraak. Als je zeer organisch-rijke grond gebruikt, gebruik dan ongeveer een centimeter of minder. Commerciële aquasoils zijn een goede optie die giswerk wegneemt en veel gemakkelijker en minder rommelig is om te beheren, maar ze zijn veel duurder.

Bodemafbraak zorgt voor lage niveaus van koolstof. Het maakt het gebrek aan CO2-injectie niet volledig goed, maar het biedt genoeg om gemakkelijke bodembedekkers te laten groeien. Bodembedekkende planten wortelen ook beter in de bodem.

Voor het kweken van bodembedekkers is slechts een dunne laag bodem voldoende. Een laag van 1 of 2 inch bodem, gevolgd door een dunne laag van 1/3 of 1/2 inch werkt goed. Je kunt een dikkere laag gebruiken als je bang bent om de bodembasis tijdens het opnieuw planten te verstoren.

Acclimatisatie

Veel planten groeien niet, niet omdat de groeicondities volledig ontbreken, maar omdat ze de overgangsperiode niet kunnen weerstaan ​​wanneer ze worden overgebracht van een andere tank met zeer verschillende waterparameters.

In CO2-geïnjecteerde beplante aquaria zorgt de snelle groeiboost ervoor dat planten zich snel kunnen aanpassen. In niet-CO2-geïnjecteerde beplante tanks moeten planten zonder voldoende CO2 de zware aanpassing zelf doen. Er zijn 2 belangrijke onderdelen om de overgangsschok te verminderen:

Stap 1: voer volledige voorcyclus uit

Dit betekent het voltooien van de ammoniakcyclus voor de tank en het laten rijpen van de bacteriekolonies in de tank, meestal door de filter van de tank te laten draaien en het water 2-3 weken te laten bezinken. Dit proces kan worden versneld als er starterbacteriecultuur wordt gebruikt tot ongeveer 1 week. Deze stap wordt vaak genegeerd door enthousiaste aquariumliefhebbers die ongeduldig zijn, met grote gevaren. Ammoniak verbrandt jonge en gevoelige planten gemakkelijk.

Vluchtige organische stoffen veroorzaken ook algen. Door de tijd te geven voor de biologische rijping van de tank, worden algproblemen verminderd. Dit is een belangrijk punt, vooral als men begint met het gebruik van hogere hoeveelheden licht.

Voor gedetailleerde stappen over hoe een tank te cyclen, klik hier.

Stap 2: ga lokaal

Planten verkrijgen van dezelfde waterparameters als de tankomgeving vermindert aanzienlijk de overgangsstress en het smelten. De alkaliteit (KH-waarden) heeft een grotere impact dan andere variabelen; binnen een bereik van 3 dKH blijven is erg veilig.

Als u de moeite van het daadwerkelijk meten van waterparameters wilt vermijden, koop dan planten die uit uw staat of provincie komen: er is een grote kans dat de waterparameters vrij vergelijkbaar zijn met het water uit uw kraan. Goede verkopers moeten weten waar hun planten worden gekweekt / waar ze vandaan komen. Het kopen van planten die van verre plaatsen worden verzonden, brengt aanzienlijk risico met zich mee dat de waterparameters heel anders kunnen zijn, waardoor de kans op overgangsschok / dood toeneemt.

De manier waarop je plant is belangrijk

Tapijten moeten dun over de bodem worden verspreid in plaats van in dikke klonten te worden geplant (commerciële YouTube-kanalen geven hier veel negatieve voorbeelden door in grote stukken te planten).

Het planten in kleinere klonten zorgt ervoor dat elke individuele klomp beter licht, voedingsstoffen en stroming ontvangt en planten beter wortelen in vergelijking met het starten op een drukke locatie. Ook wortelen individuele plantjes beter.