Complete gids voor beplante aquariumsubstraten

Wat is het substraat en wat doet het?

Het substraat is de basislaag van materiaal in een tank waarin planten kunnen wortelen en groeien. Het is ook een thuis voor bacteriën-biofilm en microben die dienen als voedselbron voor detritusvoeders zoals garnalen. Bacteriën-biofilm bindt ook kleine deeltjes samen en het substraat dient als een opvangpunt hiervoor. In het substraat wordt organisch afval verder afgebroken tot voedingsstoffen die door planten kunnen worden opgenomen.

Substraat kan ook de waterparameters veranderen – bijvoorbeeld, de meeste aquasoils bevatten veen dat het water verzacht en de pH verlaagt. Hierdoor wordt de tankomgeving meer geschikt voor zachtwater vissen en planten. Andere substraten gemaakt van carbonaatmineralen kunnen in plaats daarvan de waterhardheid verhogen – Aragoniet wordt vaak gebruikt in aquariums om de waterhardheid/alkaliteit voor Cichliden te verhogen. De meeste planten geven de voorkeur aan een neutraal of licht zuur substraat, behalve een paar soorten.

Substraten kunnen ook dienen als cosmetische ontwerpkenmerken; aquascapers moeten zand kiezen dat bij de gebruikte rotsen past. Er is een grote verscheidenheid aan zand- en grindkleuren en texturen om uit te kiezen. Bruin en lichtgekleurd zand geven meestal een meer natuurlijke uitstraling aan een beplante tank en zijn gemakkelijker te combineren met hardscape en hout.

Substraat kan variëren van eenvoudig tot exotisch. In de tank hieronder gebruik ik een mix van onbewerkte bodem, afgedekt met aquariumaquasoil.

Soorten aquariumsubstraten

Terwijl substraten voor beplante tanks een verbijsterend aantal namen en keuzes hebben op de markt, kunnen ze in wezen worden ingedeeld in 3 hoofdtypen.

Inert Substraten

Deze zijn voornamelijk samengesteld uit zand, grind of gebakken klei en blijven grotendeels onveranderd in de loop van de tijd. Bijv. Seachem Flourite, ADA La Plata, CaribSea Eco-complete, Turface, Safe T Sorb.

Commerciële Aquasoils

Deze zijn gemaakt van in de oven gebakken bodem tot kleine, harde korrels, die langzaam afbreken in de loop van de tijd. Bijv. ADA Amazonia, Fluval Stratum, tropische aquariumbodem, Mr Aqua aquariumbodem

DIY

Hobbyisten kunnen gebruik maken van verschillende materialen om hun eigen substraatlagen op te zetten. Bijv. Gemineraliseerde tuingrond, tuinaarde, wormenmest, veen.

Inerte Substraten

Gangbare inerte substraten zijn onder andere gewoon aquariumgrind/zand, maar ook een hele reeks andere DIY-producten: Turface, Safe T-Sorb, zwembadfilterzand, Black Diamond straalmiddel. Het voordeel van gebakken kleiproducten is dat ze een betere porositeit en hogere CEC-waarden hebben dan bijvoorbeeld glad inert siliciumzand.

Inerte substraten zijn afkomstig van gesteenteminerale of hard gebakken klei. Inerte substraten gaan voor altijd mee en breken extreem langzaam af, zo al niet. Het zijn de gemakkelijkste beplante aquariumsubstraten om te beheren. Ze bevatten allemaal geen significante hoeveelheden voedingsstoffen (zelfs degenen die het zo aanprijzen) en vereisen allemaal bemesting in andere vormen.

Terwijl op aquariumbodem gebaseerde substraten superieur zijn voor plantengroei, zijn inerte substraten zeer nuttig als cosmetische toevoegingen aan de tankomgeving en passen ze goed bij de gebruikte rotsen in aquascaping. De meeste zijn neutraal en veranderen de waterparameters niet.

Het beste aan inerte substraten is dat ze gemakkelijk te beheren zijn. Herbeplanting en herinrichting zijn veel gemakkelijker met inerte substraten. Omdat ze chemisch inert zijn, veranderen ze de waterchemie niet – dit betekent dat de aquariumhouder hun waterkolomparameters gemakkelijk kan isoleren.

5 belangrijke aspecten van inerte substraten

Bij het kiezen van een bepaald inert substraat zijn dit vijf belangrijke gebieden om te overwegen en te evalueren:

KORRELGROOTTE Korrelgrootte – Een korrelgrootte van ongeveer 2 mm werkt goed. Maten tussen 1-3 mm zijn over het algemeen bruikbaar. Vermijd geplante aquariumsubstraten die superfijn zijn (zoals zeer fijnkorrelig silicasand), die gemakkelijker samendrukken. Fijn zand wordt ook te gemakkelijk opgewerveld door vee. Erwten grind daarentegen is een beetje te grof – kleinere planten met fijne wortelstelsels zullen er niet goed in wortelen.

MATERIAAL Materiaalsoort – De meeste materialen zijn inert; vermijd koraalzand/kalksteen chips tenzij je specifiek de KH-waarden van je tank wilt verhogen. Als je niet zeker bent van het materiaal van een onbekend substraat, onderwerp het dan aan de zuurtest om er zeker van te zijn dat het niet op carbonaat gebaseerd is.

GEWICHT Zeer lichte substraten voor geplante tanks zijn moeilijk te beplanten. Dit geldt vooral bij planten die klein/delicaat zijn of kortere wortels hebben. Dit is een klein detail, maar mag niet worden genegeerd.

ESTHETIEK Kies zand dat overeenkomt met je aquascaping doelen. Gelaagde aquaria vereisen vaak vooraf planning; een zwartwater tank kan er beter uitzien met een mix van natuurlijke gemengde korrelzanden met aardetinten. Een Dutch style scape kan kiezen voor zwart zand voor een hoog contrast tegen gekleurde planten. Het substraat moet ook overeenkomen met de hardscape; als je zwarte/donkere rotsen hebt, passen witte/grijze zanden beter bij bruine bijvoorbeeld.

CEC-WAARDE Cation Exchange Capacity. Dit weerspiegelt het vermogen van het substraat om ionen zoals meststoffen te binden, waardoor ze beschikbaar blijven voor planten. Dit is eigenlijk geen belangrijk criterium, ondanks dat sommige inerte substraten op de markt worden gebracht met hogere CEC-waarden. Het grootste deel van de CEC in inerte substraten zal afkomstig zijn van opgehoopte organische humus, die zich in de loop van de tijd in inerte substraten zal opbouwen. Als je echt impact wilt hebben op dit aspect, werkt het toevoegen van een dunne laag vuil onder het gewone zand/grind erg goed.

Voeding uit inerte substraten

Veel commerciële substraten voor beplante aquaria kunnen een lange lijst van chemische elementen bevatten, maar deze elementen zijn meestal vergrendeld in de mineralen-kristallijne structuur en planten kunnen er niet gemakkelijk bij. Daarom breken inerte substraten niet significant af na verloop van tijd en veranderen ze de waterparameters niet.

Dit is vergelijkbaar met het vermelden van zuurstof als ingrediënt in inerte silica-zand (SiO2) – ja, het zuurstofmolecuul is aanwezig, maar het zal nooit bijdragen aan de zuurstofniveaus in de tank omdat het vastzit in de moleculaire structuur. Dit betekent dat commerciële inerte substraten niet van nature aanzienlijke hoeveelheden voedingsstoffen bevatten voor plantengroei, ondanks wat de marketing zegt. Voedingsstoffen moeten worden toegevoegd in de vorm van worteltabletten / dosering van het waterkolom voor optimale groei.

Veel van deze substraten voor beplante aquaria zijn nog steeds nuttig omdat ze een goede porositeit hebben en verkrijgbaar zijn in aantrekkelijke kleuren en texturen. Sommige bevatten kleine hoeveelheden microvoedingsstoffen – beter dan niets, maar vervangen geen bemesting in andere vormen.

Commerciële Aquasoil

Commerciële Aquasoil is gemaakt van bodem die in kleine harde korrels is gebakken. Dit maakt het veel gemakkelijker te beheren in vergelijking met ruwe bodem, die gemakkelijk opgewerveld kan worden. Veel aquasoils zijn verrijkt met ammoniak en andere voedingsstoffen, wat geweldig is voor de groei van planten. De bodems breken echter langzaam af over een lange tijd. De organische stoffen en porositeit zorgen ook voor een uitstekend substraat voor bacteriekolonisatie. De korrels creëren aanzienlijke poriënruimtes die compactie en overdreven anaërobe omstandigheden voorkomen.

Na verloop van tijd zal de voedingswaarde van aquasoils afnemen en moeten worden aangevuld in de vorm van worteltabs / toevoeging van nieuwe bodem. De voordelen van organische stoffen en porositeit zullen echter lang meegaan (jaren). Planten wortelen over het algemeen beter in bodems dan in gewoon zand en veel moeilijke / kieskeurige planten groeien stabieler in aquasoils. Het hebben van een rijk substraat betekent ook minder moeite om waterkolomdoseringen in evenwicht te brengen, wat een enorm voordeel biedt bij het kweken van moeilijke soorten.

Uiteindelijk speelt waterkolomdosering nog steeds een grote rol bij het verkrijgen van optimale plantengroei, ongeacht hoe rijk het substraat voor een beplante tank is dat men gebruikt. Het enige nadeel van commerciële aquasoils is de kostprijs ervan. Verschillende merken hebben ook heel verschillende eigenschappen – sommige bevatten veel meer voedingsstoffen dan andere, sommige zijn zwaarder en gemakkelijker te beplanten.

DIY SUBSTRATEN

Dit is een doe-het-zelf-optie voor mensen die bodemsubstraten willen gebruiken maar geen hoge prijzen willen betalen voor commerciële aquariumsubstraten.

Tuin- of bovengrond wordt gebruikt als basis, met zand als afdekking om het opwervelen van de grondlaag te voorkomen. Plattere grond met een laag organisch gehalte (10-20% organisch gehalte) werkt beter. Vermijd grond die te veel klei bevat (als je er softball-grote ballen van kunt maken en rollen, is er waarschijnlijk te veel klei-inhoud), of voeg wat turf toe om de klei te breken. Vermijd grond met veel compost (of gebruik minder dan een inch).

Omdat rauwe grond een niet-uniform product is, is het moeilijker om problemen te diagnosticeren, omdat het moeilijker is om vergelijkingen te vinden – tenzij je anderen vindt die precies dezelfde grond gebruiken als jij. Terwijl commerciële substraten voor beplante aquaria veel worden gebruikt en bestudeerd, dus over het algemeen weten mensen hoe parameters in die tanks zullen zijn.