3 Belangrijke pijlers voor de groei van aquariumplanten

Alle aquariumplanten hebben 3 dingen nodig om te groeien. Aquariumplanten die niet genoeg van elk krijgen, zullen na verloop van tijd langzaam achteruitgaan. Het basale proces dat de groei van planten aandrijft, is fotosynthese, die op haar beurt afhankelijk is van 3 belangrijke factoren.

Licht

Licht is cruciaal voor fotosynthese, die alle plantengroei en -metabolisme aandrijft. Fotosynthese vindt alleen plaats tijdens het lichtvenster en werkt alleen als er voldoende voedingsstoffen en CO2 beschikbaar zijn.

Het afstemmen van de juiste hoeveelheid licht op de behoeften van de plant is intuïtief op het land, maar wordt vaak over het hoofd gezien in zoetwateraquaria. Plan je om schaduwplanten te kweken of planten die afkomstig zijn uit open meren? De lichtvereisten voor de eerste zijn heel anders dan die voor de laatste.

De meeste tapijten vereisen sterker licht om goed te groeien, net zoals het grasveld in een zonnig buitengazon beter groeit dan het gedeelte onder zware schaduw. Veel rode/gekleurde planten vertonen ook intensere pigmentatie onder sterker licht.

Veel standaard aquariumkits (tanks + licht + filter en/of andere accessoires) worden geleverd met aquariumverlichting die niet genoeg licht produceert om meer veeleisende aquariumplanten te laten groeien.

Dit betekent niet dat dure verlichting altijd goed is – er zijn veel dure verlichtingssystemen op de markt met matige prestaties. Aan de goedkopere kant kan het dus lastig zijn om als beginner verlichting te kiezen. LED-spotlights zijn goedkoop en produceren veel licht voor mensen die het niet erg vinden om DIY-bevestigingen te maken, zelfs als ze niet de meest esthetisch aangename kleurweergave hebben.

Lichtspectrum speelt een belangrijke rol bij het goed visueel weergeven van kleuren en heeft een aanzienlijke invloed op de plantpigmentatie voor rode planten.

Sterker licht moet worden gekoppeld aan de onderstaande twee variabelen, omdat de verhoogde groeisnelheden ook de vraag naar voedingsstoffen en CO2 verhogen.

Er zijn een paar belangrijke aspecten om verlichting te begrijpen:

Wat is de sterkte van een licht?
Wat is het juiste spectrum?
Is T5-licht of LED beter?

Voedingsstoffen

Alle planten hebben een reeks elementen nodig om goed te kunnen groeien. Sommige van deze voedingsstoffen zijn mogelijk van nature al aanwezig in ons kraanwater. Ook visafval levert sommige van deze voedingsstoffen. Veel elementen zullen echter nog ontbreken als we ze niet toevoegen. Het is in wezen belangrijk om te voldoen aan de voedingsbehoeften van specifieke planten.

Optimale bemesting is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid van de planten. Dit kunnen we bereiken door aquariumplanten substraat (voor gewortelde planten) te gebruiken en door dosering van voedingsstoffen in het water. Consistentie is hierbij de sleutel.

Moet ik echt meststoffen toevoegen?
Hoe en wat moet ik doseren?
Is visafval alleen voldoende?

CO2

Koolstofdioxide niveaus in natuurlijke meren (vooral in gebieden met rijke aquatische plantengroei) zijn hoog (10-40+ ppm) als gevolg van de afbraak van organisch materiaal dat CO2-gas opbouwt, vergeleken met de algemene evenwichtsniveaus (2-3 ppm) in een standaard aquarium zonder CO2-injectie.

Het hebben van optimale niveaus van CO2 in het aquarium heeft een grote invloed op de gezondheid van de planten en de kwaliteit van de groei, aangezien ongeveer 40% van de droge massa van de plant uit koolstof bestaat. Dit heeft ook directe invloed op de aanwezigheid of afwezigheid van algen in een aquarium, omdat de aanwezigheid van algen sterk gecorreleerd is met de algehele gezondheid van de planten.

Het overslaan van CO2-injectie stelt ons nog steeds in staat om mooie beplante aquaria te hebben – als we speciale aandacht besteden aan het kiezen van planten die goed kunnen groeien in lagere evenwichtsniveaus van CO2.

Welke planten groeien goed zonder geïnjecteerde CO2?
Hoe kan ik een CO2-systeem opzetten voor een beplante aquarium?