10 beste low tech planten

Crypten of Cryptocoryne

Cryptocoryne soorten (C. parva, C. wendtii, C. lutea, C. balanse, C. beckettii, C. willisii, C. undulata)

Veel Cryptocoryne soorten zijn sterke planten. Ze hebben even tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden in een aquarium en kunnen smelten als ze nog aan het acclimatiseren zijn. Ze zijn echter zeer tolerant voor lage CO2 omstandigheden, waardoor ze zeer geschikt zijn voor aquaria zonder CO2 toevoeging. De makkelijkste manier om ze langdurig te laten groeien is door een bodemsubstraat te gebruiken. Cryptocoryne planten verspreiden zich via ondergrondse uitlopers of dikke wortelknollen, afhankelijk van de soort. Jonge plantjes die aan de zijkant groeien kunnen worden uitgegraven en op andere plaatsen in het aquarium worden geplaatst.

Cryptocoryne komt in vele kleuren en maten. Cryptocoryne parva is een van de kleinere soorten en groeit minder dan 1,5 inch hoog. Anderen, zoals C. undulata red, hebben mooie koperen tinten op hun bladeren. Sommige C. wendtii-varianten hebben aantrekkelijke bruine strepen. Veel soorten zijn tolerant voor weinig licht, maar moeten niet in de schaduw worden geplant, vooral niet als je wilt dat ze goed groeien.

In vergelijking met stengelplanten groeien ze tot een maximale hoogte (hoogte afhankelijk van de individuele soort). Dit maakt ze op de lange termijn veel gemakkelijker te beheren omdat ze niet frequent hoeven te worden bijgesneden. Hun lagere hoogte maakt ze ook ideale planten voor de voorgrond.

Microsorum pteropus (java varen)

Java varen is te vinden in verschillende tropische en subtropische regio’s in Azië. Er zijn veel varianten beschikbaar: naaldbladvariant (lange, smalle bladeren >40 cm), Filipijnse variant (kortere bladeren <15 cm), ‘Windelov’ variant (vertakte bladuiteinden <20 cm), smalle bladvariant (kortere bladeren <15 cm), ‘Trident’ variant (meerdere lobben per blad).

Microsorum pteropus ontwikkelt een kruipende rhizoom waar de wortels en bladeren uit groeien. De rhizoom kan met draad of lijm aan rotsen of drijfhout worden bevestigd en zal na een paar weken natuurlijk vastgroeien via de wortels. Het is een van de gemakkelijkste aquariumplanten om te kweken, omdat het een breed scala aan waterparameters tolereert en goed bestand is tegen schaduw en overbevolking. Dit betekent dat het op bijna elke positie in het aquarium kan worden geplaatst. Door de esthetische gelijkenis met landvarens past het goed bij drijfhout en wordt het daar het meest gebruikt.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, kan Java varen goed groeien bij hoge lichtniveaus, hoewel de bladeren lichter groen van kleur kunnen worden. Het is essentieel om een schoon aquarium met een goede algehele plantgezondheid te behouden in dergelijke omstandigheden om algen te voorkomen. Het kan ook worden geplant op aquariumsubstraat zolang de rhizoom zelf niet begraven is.

Hoewel het een taaie plant is, groeit het veel beter als aan zijn basisbehoeften wordt voldaan. Voldoende NPK in de waterkolom en goede algehele bemesting zorgen voor snellere, groenere groei. Algemene stabiliteit van het aquarium is ook belangrijk, omdat het een langzame groeier is en traag reageert op veranderingen.

Het kan gemakkelijk worden vermeerderd door de rhizoom van de plant te splitsen. Er verschijnen ook af en toe babyplantjes op de bladranden.

Anubias barteri ‘nana’

Anubias barteri ‘nana’ is al lange tijd een vast onderdeel van de aquariumhandel. Het is sterk en wordt vaak verkocht met drijfhout waardoor het gemakkelijk in vis-only tanks kan worden geplaatst, omdat het geen grond nodig heeft om te groeien. Dit betekent ook dat het kan worden verplaatst voor alternatieve aquariumopstellingen.

Het is een langzame groeier die goed tegen schaduw kan. Zoveel voordelen in één plant! Dit betekent echter niet dat het onverwoestbaar is. Doordat het langzaam groeit, herstelt het ook langzaam als de bladeren verwaarloosd worden. De bladeren zijn ook vatbaar voor algen als de plant niet goed groeit. Net als bij Java-veer is het, hoewel het een sterke plant is, veel beter als aan zijn basisbehoeften wordt voldaan. Voldoende NPK in de waterkolom en goede algehele bemesting geeft snellere, groenere groei.

Anubias kan bijna overal in het aquarium worden geplant, wat het zeer flexibel maakt. Omdat het overal kan worden geplaatst, wordt het vaak gebruikt om verbindingspunten tussen hardscape-elementen te verbergen. Het kan ook worden gebruikt onder grotere / hogere planten omdat het tegen schaduw kan. Meestal wordt het op hout / rotsen gebruikt als epifyt.

Er zijn een paar verschillende variëteiten; hoe kleiner de variëteit, hoe hoger meestal de prijs. Anubias ‘petite’ heeft bladeren ter grootte van een vingernagel. Terwijl kleinere variëteiten zoals Anubias ‘pangolino’ bladeren hebben die half zo groot zijn als een kleine vingernagel.

Ceratopteris thalictroides

Deze plant staat beter bekend als watersla. Het is eigenlijk een amfibische varen die zeer robuust en snelgroeiend is. Het heeft delicate lichtgroene bladeren, fijner in vergelijking met Hygrophila difformis (watertijm) en kan vrij zwevend worden gekweekt of in de bodem worden geplant. Dit geeft het zeer flexibele plaatsing, hoewel het over het algemeen wel lang groeit. Het heeft een veel groter bladerdak met een kleine basis, en kan in kleine zakken met aarde/kloven worden geplaatst om van daaruit te groeien.

Het doet het goed in het middengebied en als opvulling tussen kortere planten en hogere harde landschappen. Grotere bladeren kunnen worden weggeknipt als ze de omliggende planten beginnen te overschaduwen.

Hygrophila difformis

Hygrophila difformis staat beter bekend als watertijm bij hobbyisten. Het is een agressief groeiende stengelplant die geplant of zwevend kan worden gekweekt. Het knuffelt de bodem wanneer het lichtniveau hoog is en kan worden gesnoeid tot een (iets grotere) struik. Het heeft grotere bladeren/blaadjes vergeleken met watersla en groeit net zo agressief; het kan goed tegen lage CO2-condities en dit beperkt zijn groeisnelheid enigszins wat goed is. In CO2-geïnjecteerde tanks wordt het echter veel te wild.

Het kan flexibel worden gebruikt in het middengebied of achtergrond, maar moet worden gesnoeid om netjes te zijn. Snoei bladeren weg die in de richting groeien waarin je ze niet wilt hebben en na verloop van tijd kan het worden gevormd tot een gecontroleerde struik.

Let op dat je het niet te dicht bij kortere planten plant, want deze plant verspreidt zich zeer gemakkelijk en overschaduwt omliggende gebieden gemakkelijk. Voor vermeerdering kun je een stuk op een internodium afsnijden wanneer het een bepaalde lengte heeft bereikt en het afgesneden uiteinde op een andere positie planten.

Rotala rotundifolia

Rotala rotundifolia is een rode stengelplant. Het buigt zijwaarts wanneer er veel licht is en groeit rode bladeren aan de toppen. Het is meer geschikt als achtergrondplant vanwege de hoogte – het zal voortdurend naar het wateroppervlak groeien en de top van de meeste tanks bereiken. Het kan worden gevormd tot een struikvorm door regelmatig te snoeien.

Het snoeien ervan zorgt ervoor dat het onderste gedeelte vertakt met nieuwe scheuten. Na herhaalde snoeicycli, zullen oude stengels verslechteren en moeten worden verwijderd; nieuwe scheuttoppen moeten opnieuw worden geplant. Wees voorzichtig met het gebruik van te veel stengelplanten in een enkele aquascape, omdat dit meer onderhoudswerk vereist – frequentere snoei- en herplantingscycli.

Hemianthus glomeratus (Parelkruid)

Parelkruid is een ongecompliceerde kleine bladplant die zich agressief verspreidt in zowel CO2-geïnjecteerde als niet-geïnjecteerde aquaria. Het is een groene kleine bladstengelplant die langs de bodem kruipt als er veel licht is. Het kan flexibel worden gebruikt in het midden of op de achtergrond en heeft geen grote ruimte nodig om goed te wortelen.

Het kan agressief worden gesnoeid omdat het veel zijscheuten uit zijn internoden zal laten groeien. Dit zal na verloop van tijd een mooie struik creëren. Zijn vermogen om ruimtes op te vullen en dichte struiken te vormen, is de belangrijkste reden waarom het zo populair is in aquascaping. Zijn kleine bladgrootte en onduidelijke textuur maken het geweldig voor natuurlijke natuurlijke stijlscapes.

Voortplanting is gemakkelijk; snijd gewoon bij een internode en plant de bovenkant op een nieuwe positie.

Vallisneria & Sagittaria soorten

Beide geslachten zijn groene planten van het type ’tapegras’, die allemaal over het algemeen robuust zijn en zich verspreiden door middel van uitlopers. In hobbykringen zijn ‘Jungle Val’ en ‘Dwarf Sag’ veelvoorkomende soorten. Vallisneria spiralis heeft een lichte draai aan de bladeren, terwijl grotere soorten zoals Vallisneria nana en V. natans bladeren hebben die meer dan 50 cm lang zijn. Een kortere soort zou V. ‘Mini Twister’ zijn, met ongeveer 15 cm lengte, en Sagittaria subulata ‘pusilla’. Deze planten kunnen worden gebruikt als voorgrondplanten in aquaria zonder CO2-injectie, aangezien ze over het algemeen kleinere/kortere vormen hebben zonder CO2-injectie. Hun textuur is nog steeds een beetje grof voor kleinere aquaria waar Eleocharis-soorten meer geschikt zouden zijn. Ze kunnen ook als achtergrondplant worden gebruikt, vooral de langere variëteiten. Ze verspreiden zich natuurlijk via ondergrondse uitlopers. Babyplanten kunnen worden uitgegraven en naar andere posities worden verplaatst.

Nymphaea-soorten (N. zenkeri, N. stellata, N. rubra)

Nymphaea-soorten hebben aantrekkelijke rode bladeren en zijn een van de gemakkelijker te onderhouden soorten met goede, rode vorm zonder CO2-injectie. Ze groeien agressief als ze geworteld zijn in de bodem en bij helder licht. Hun bladeren worden groot en zorgen voor schaduw op omringende gebieden, dus houd bij het planten rekening met toekomstige groei. Dit is een van de planten die vaak klein beginnen maar na verloop van tijd behoorlijk groot kunnen worden. Het kan kleiner worden gehouden door de oudste grotere bladeren weg te snoeien naarmate het groeit. Hun wortelsysteem gaat diep en is erg groot voor volgroeide planten. Dit betekent dat u ze meestal niet wilt verplaatsen nadat ze zijn gegroeid.

Mossen

Er zijn veel verschillende soorten mossen verkrijgbaar in de hobby en ze zijn allemaal heel gemakkelijk te kweken. Hun gebruik in het aquarium explodeerde met de populariteit van aquaria gericht op hardscape. Veel mensen zonder ervaring met hardscape schrikken echter van hen af ​​en denken dat ze rommelig of moeilijk te hanteren zijn. Ze zijn eigenlijk heel gemakkelijk te gebruiken als je eenmaal weet hoe het moet.

Mossen kunnen in kleinere stukjes worden gebroken en elk stuk zal groeien als het in een gebied wordt gelaten waar er licht en stroming is. De gemakkelijkste manier om mossen aan hardscape te bevestigen, is door gebruik te maken van secondelijm, die onder water in enkele seconden uithardt. De meeste aquascapers gebruiken superlijm in plaats van touw om mossen te bevestigen, omdat het sneller en preciezer is. Dit kan ook worden gedaan terwijl de hardscape al onder water in het aquarium is. Neem een kleine hoeveelheid mos op één vinger, breng een kleine druppel gel-superlijm aan op het mos en druk het tegen de hardscape – houd het 5 seconden vast en het mos is bevestigd. U hoeft zich geen zorgen te maken over de oriëntatie van het mos, het zal na verloop van tijd naar het licht groeien. Dit werkt voor elk type mos.

Met deze techniek is het gemakkelijk om hele oppervlakken met mos te “beschilderen”. Veel aquascapes gericht op hardscape hebben heel weinig bodem; de aquascapers bevestigen gewoon mos aan elk oppervlak.

Mossen moeten regelmatig worden bijgesneden om ze in vorm te houden; de afgesneden delen kunnen elders opnieuw worden geplant. Met regelmatig snoeien oriënteert nieuw groeiend mos zich naar het licht en ziet er netter uit.